Release af Patrick Ness

Hej alle sammen!
Jeg har været heldig nok til at læse og anmelde Patrick Ness’ nye bog, Release, for Gyldendal! Det er rigtigt fedt, og jeg er meget glad for at få lov til det.

Release har en utroligt sammenstilling af realisme og fantasy. Det er ikke et mix, det er enten eller. Nogle kapitler er som taget ud af den virkelige verden, mens andre kapitler lige skal læses igen, hvis man vil have alt fra menuen i Patrick Ness’ fantasi med.
Bogen handler om den 17-årige Adam Thorn, der bor alene hjemme hos sine meget kristne forældre i staten Washington. Adams far er præst i en lille, lokal kirke, og hans mor er hjemmegående, og parret arbejder hårdt til hverdag for at få deres økonomi til at løbe rundt. Adam er homoseksuel og kæmper mod et lille, tæt lokalsamfunds fordomme og forældrenes strenge regler og høje forventninger om, at han bliver som sin ignorante, overfladiske storebror, Marty, som er forældrenes favorit til at blive præst og overtage embedet i kirken.

Vi følger Adam igennem én dag, men undervejs får vi mange historier at høre, mens han tænker tilbage og associerer dagens begivenheder med fortiden. Vi ser Adam udefra, i 3.person, som om vi går lige ved siden af ham hele dagen. På samme tid får vi hans indre storme og reaktioner serveret som en festmiddag, på en elegant og nydelig måde.
Vi er med, når Adam snakker om sandheder med sin bedste veninde Angela, når han har hede oplevelser sammen med kæresten Linus, eller når han løber om kap med vinden for at glemme sin gamle flamme, Enzo.
Samtidig med at vi følger Adams dag, hører vi om en lokal pige, Kate, der er blevet fundet død og dumpet i søen, hvor Adam sommetider løber forbi. Vi ser hendes fortabte sjæl, som på mystisk vis, er blevet sammenkoblet med en overjordisk dronning. Kate forsøger at give slip på livet og at finde sin morder, så hun kan forsone sig med ham. Kates og dronningens historie fortælles fra en konkret 3. persons synspunkt, nemlig faunen – dronningens ydmyge tjener. Han er forvirret og bekymret for sin dronning, og for om hun klarer det til den næste dag, fordi hun er i livsfare, når hun er koblet sammen med en anden sjæl.
I bogens slutning krydses de to/tre hovedpersoners vej, og de hjælper hinanden på en uforudset let måde.

De vigtigste temaer i Release er kærlighed og identitet. Adams lidt beklemte kærlighed til sin familie, venskabelige kærlighed til Angela og svære kærlighed til sin(e) eneste ene. Også hans identitet bliver der rusket op i i bogen, og han må beslutte, om han vil være tro mod sig selv og sin seksualitet. Men det vil betyde, at han vil komme til at holde sine forældre ude, for at sikre færre af de problemer og opgør, der er mellem dem – ham mod forældrene og kirken.
Release tager også fat i problemer, som kan virke helt uoverskuelige, når man møder dem i hverdagen. For eksempel, da Adam ikke kun skal undvære Enzo, men også Angela, i hvad der føles som meget lang tid. Eller når Marty ikke regner hans kærlighed til drenge for ”ægte kærlighed”.

Jeg kunne rigtigt godt lide at læse Release. Den fik mig til at sætte mig ned og læse i lang tid, og jeg har virkelig nydt at læse den. Jeg havde en del forventninger, da jeg også har læst Vi Andre Bor Her Bare af Patrick Ness. Til at starte med, var jeg lidt forvirret, eftersom Release springer direkte ned i historien – ligesom den dag vi følger Adam bare starter. Først senere, når Adam tænker tilbage på andre ting og oplevelser, lærer vi bagsiden af historien bedre at kende.
Den del skal Patrick Ness så også have ros for. Da jeg først var kommet lidt ind i Adams historie, var jeg helt solgt. Ness’ utrolig beskrivelser, både af steder og begivenheder, gjorde, at jeg kunne mærke, hvordan Adams løb måtte føles i benene, selvom jeg sad helt stille i en sofa. Det er utroligt fedt at kunne læse sig så dybt ind i en bog, at man nærmest bliver ét med hovedpersonen, og stadig godt ved, at han er en helt anden end dig selv.

Også Patrick Ness’ skrivestil høster points. Ness skriver bøger om helt almindelige mennesker med en helt særlig historie. I Release dykker han dybt ned i en teenagedrengs liv og henter alle de interessante ting og sager frem, som han viser med stort omhu. Jeg er også vild med den ret anderledes skrivestil, han bruger. Som Patrick Ness selv ville skrive: Fordi: jeg ikke har set dette før. Disse fordi’er kan sammenlignes med Jandy Nelsons måde at ”male” på i Jeg Henter Solen Ned, som jeg også er helt vild med, og har læst flere gange.
Patrick Ness skriver godt, ingen tvivl om det. Der er mange plot-twists, og det er 80% total realisme og 20% total fantasy. Det er en rigtig fed kombination, som han også viser med succes i Vi Andre Bor Her Bare.

Det eneste jeg manglede, mens jeg læste, var en mere klar og overskuelig handling – jeg følte, at Release ikke helt fangede mig i de dele af historien, hvor vi fulgte Kate, den døde pige, og dronningen. Handlingen blev lidt for rodet, og jeg kunne ikke vente med at læse om Adam igen. Jeg glædede mig mere til at høre om Adam, end om Faunens vemodige historie, når han tror, at hans elskværdige dronning vil forsvinde fra ham for evigt.
Måske fanger fantasydelen andre bedre end mig, og det kan være, at dette bare noget jeg må finde det fantastiske i, næste gang jeg læser bogen – for det kommer jeg helt sikkert til!

Så er du til en utrolig, vild blanding af miksede genrer og totalt forskellige historier, og har du lyst til at se det overnaturlige i hverdagen, kan du med fornøjelse komme i gang med at læse Release.